Verklein je ecologische voetafdruk

Genieten van een verre reis is belangrijk, maar iets terug doen voor het milieu is ook belangrijk. Ga je op wintersport naar Canada dan kan je jouw ecologische voetdruk verkleinen door bijvoorbeeld de CO2-uitstoot van je vlucht te compenseren. Dit kan gemakkelijk door je aan te sluiten bij het CO2ZERO-plan van KLM (dit kost voor een retourticket Edmonton ongeveer €10,50). Daarnaast doet KLM nog veel meer om duurzamer te vliegen. Bekijk eens het Fly Responsibly plan. 

Daarnaast zijn er nog een aantal dingen goed om te weten voordat je op wintersport naar Canada gaat. Waarom zijn Marmot Basin en Jasper National Park eigenlijk zo sneeuwzeker? En welke initiatieven worden er in het skigebied genomen om de impact op het milieu en klimaat zo klein mogelijk te houden? Wat kan je in het dagelijks leven doen om je voetafdruk te verkleinen? Daarover vind je op deze pagina meer informatie.

Sneeuwzekerheid van Marmot Basin en Jasper National Park

Het skigebied Marmot Basin in Jasper National Park is ontzettend sneeuwzeker en dat komt door verschillende factoren die hier op een harmonieuze wijze samenkomen. Allereerst de noordelijke ligging van dit gedeelte van de Rocky Mountains. Hierdoor heerst er hier een (sub)arctisch klimaat wat natuurlijk perfect is voor de sneeuwcondities. Ook de droge lucht zorgt ervoor dat de sneeuw die valt van sublieme kwaliteit is. Deze blijft vaak dagenlang behouden doordat er geen regen valt gedurende de winter en de luchtvochtigheid laag is. Daarnaast is het winterseizoen lang en komen de temperaturen zelden boven het vriespunt. Een gedeelte van Marmot Basin is ook ‘north-facing’ wat wil zeggen dat er minder zon schijnt op de sneeuw. Minder lekker voor een bruine kleur, maar wel perfect voor de sneeuw. Kortom: alle aspecten die ervoor zorgen dat het sneeuwzeker is, komen samen in Marmot Basin en Jasper National Park!

Groene initiatieven van Marmot Basin

De pistes van Marmot Basin zijn in de winter gelukkig alles behalve groen – letterlijk dan – maar dat betekent niet dat het skigebied niet stilstaat bij het verduurzamen van wintersporten. Er zijn verschillende initiatieven die ondernomen worden om het skiën in het skigebied milieuvriendelijk te maken. Op deze pagina kan je alles lezen over wat het skigebied doet om de ecologische voetafdruk zo klein mogelijk te houden. Graag sommen wij een aantal mooi initiatieven op:

  • Indien nodig worden state-of-the-art sneeuwkanonnen gebruikt. De zogenaamde Super PoleCats zijn energiezuinige sneeuwkanonnen gemaakt door Snow Machines Incorporated.
  • Marmot Basin deelt het gebied met verschillende wilde dieren, om zo beschermde diersoorten genoeg ruimte te geven.
  • De sneeuwscooters met een viertaktmotor zijn 80 keer efficiënter dan de standaard scooters met een tweetaktmotor. Daarnaast doet Marmot Basin mee met het Prinoth Key Performance Indicators programma om het brandstofverbruik van de pistebully’s te verminderen.
  • Groepstransfer voor zowel skiërs als personeel: minder verkeer naar de berg.

Ook is Marmot Basin een relatief klein skigebied – 696 hectare – te midden van een immens groot nationaal park van maar liefst 1.087.800 hectare. Naast dat Marmot Basin dus maar een klein gedeelte van de natuur inneemt moet het nationale park natuurlijk voldoen aan een aantal milieu- en klimaatvoorschriften. Daarover kan je hieronder meer lezen, maar dit betekent dus ook dat Marmot Basin aan strenge eisen moet voldoen om te mogen opereren binnen het nationale park.

Duurzaamheid van Jasper National Park

Jasper National Park is in 1930 officieel uitgeroepen tot National Park door Parks Canada. Deze overheidsinstelling zet zich in voor de bescherming en het behoud van Canada’s natuurlijke en culturele erfgoed waarbij het ecologische belang gegarandeerd wordt voor de huidige en toekomstige generaties. Doordat Jasper National Park het keurmerk van nationaal park draagt, moet ook zij zich hiervoor inzetten. Het park doet dit op verschillende manieren die allemaal te vinden zijn op de Sustainability website van Tourism Jasper.

Zoals op deze website te lezen valt vormen duurzaamheid en milieubewustzijn de kern van het zijn van een nationaal park. In Jasper National Park wordt die verantwoordelijkheid genomen door veel partners, inwoners en andere betrokken agentschappen om zo het prachtige thuis te midden van de bergen te beschermen. Bij een bezoek aan het National Park betaal je ook een fee om naar binnen te mogen. Uiteraard wordt deze ook gebruikt om het nationale park te onderhouden en te beschermen.

Nog verder verkleinen?

Niet alleen groene initiatieven of het compenseren van je CO2-uitstoot zijn manieren om je ecologische voetafdruk van je wintersport te verkleinen. In het dagelijks leven zijn er tal van mogelijkheden om je impact op het milieu kleiner te maken. Pak je vaak de auto? Kies bij je volgende aankoop voor een elektrische variant of ga eens een keer met de bus of de trein. Behalve dat je tijdens zo’n reis vaak kunt lezen, slapen of je tijd anders nuttig kunt besteden, is het vaak 6 keer zo vriendelijk voor het milieu. Ook door minder vlees te eten verklein je jouw impact op het milieu al, dus kies eens voor een vegetarische maaltijd of las een ‘dag zonder vlees’ in! Met een paar kleine aanpassingen ga jij groener door het leven en is het helemaal niet zo erg als jij een keer op een verre wintersportvakantie gaat.

Goed om te weten
Vliegen is niet de meest duurzame manier van reizen, maar het is goed om te weten dat een vliegtuig de meeste brandstof verbruikt tijdens het opstijgen en landen. Als je één keer op een verre wintersportvakantie gaat is dat dus minder belastend voor het milieu dan twee keer op een skivakantie (met vliegtuig) dichterbij huis. Ook kan je bijvoorbeeld voor stedentrips beter voor groenere alternatieven als de bus en trein kiezen. Ook neemt de CO2-uitstoot per persoon af naarmate de vliegtuigen beter gevuld zijn.

Vlieg met KLM van Amsterdam naar Edmonton, Canada

Waarom kiezen voor Sneeuwzeker Deals?

  • Complete en voordelige reizen voor een wintersport naar de Rocky Mountains
  • Alle deals zijn inclusief KLM-vlucht, accommodatie, skipas en lokaal vervoer
  • Alleen via Sneeuwzeker Deals: gratis eigen ski’s of snowboard mee!
  • Unieke powder snow experience in Jasper National Park
  • City & Ski: stedentrip Edmonton gecombineerd met skiën in de Rockies

Nieuwsbriefaanbiedingen

Ik schrijf me graag in voor de nieuwsbrief van Sneeuwzeker Deals om op de hoogte te blijven van aanbiedingen. Door mij aan te melden ga ik akkoord met het privacybeleid.